20. februar 2009

TDC's centrale fiber-net lider af alderdomssvækkelse...

- De fiber-kabler, som TDC gravede ned i 1990’erne, lider af så alvorlige alderdomsproblemer, at de må graves op igen og erstattes med nye. Kablerne udgør store dele af telenettets rygrad.


Under 20 år. Så kort er den reelle levetid på et fiberoptisk kabel af den slags, som de daværende nationale telesekaber gravede ned i starten af 1990’erne.

Fiberkablerne bliver populært sagt ældede og får slet og ret lavere kapacitet end de havde. Problemet betyder, at TDC må udskifte omkring ti procent af de fiberkabler, der blev gravet ned som del af de centrale transport- og distributions-net siden 1991.

Den betydeligt begrænsede holdbarhed i forhold til forventninger kan påvirke elselskabernes fiber-satsninger, fordi flere af dem har kalkuleret med langt længere levetid, mener TDC:

”Hvis jeg have en businesscase, som kalkulerede med at fiberkabler holdt i 50 år, så ville jeg være alvorligt bekymret,” siger TDCs netdirektør, Jess Julin Ibsen med henvisning til tidligere meldinger om elselskabernes fibersatsning.

Netdirektøren, der er ansvarlig for TDCs fysiske infrastruktur, der forbinder centraler og forbrugere over hele Danmark, fremlagde sine erfaringer på sidste uges store europæiskes fiberkongres i København.

Nu uddyber han overfor ComON, hvordan det kan gå til, at de tynde glastråde i fiberkablerne kan blive påvirket af alderdom.

”Problemet er den plastic-coating, der skulle beskytte selve fiberkablet. Den tærer og lader vand trænge ind. Glasset i kablerne kan faktisk godt optage vandet – det reagerer ved at blive ”mælket”. Det samme fænomen kan ses på en sodavandsflaske, som har ligget glemt udenfor i årevis: glasset bliver uklart og det påvirker naturligvis dets transmissionsegenskaber,” forklarer netdirektøren.

Resultatet er af den proces er, at teleselskabet ikke får den kapacitet til rådighed, som man havde kalkuleret med.

Ifølge Jess Julin Ibsen kan man kun opdage denne reduktionen ved at se på den faktiske trafik, der går i gennem – kapacitetsnedsættelsen kan tilsyneladende ikke måles i prøveopstillinger.

”Det var jo første og anden generation af fiberkabler, der blev gravet ned dengang. Det er da bedre i dag. Vi tror, at de fiberkabler, der graves ned i dag, holder 30 år,” siger han.

ComON har forelagt alderdomsproblemerne for direktøren for fiberselskabet Nianet, Svend-Erik Jensen. Han mener dog ikke, at en kortere end forventet levetid vil påvirke selskabets planer.

”Én ting er jo, hvor længe vi tror, de holder – en anden, hvad vi kalkulerer med i regnskaberne,” siger han.

Nianet kalkulerer ifølge direktøren med en levetid på 20 år i regnskabssammenhænge, men tror, at kablerne vil holde meget længere.

Men uanset om holdbarheden er kortere eller længere er der ingen grund til uro, mener han, fordi kablerne i forvejen har så kraftig kapacitet.

”Der er intet af det fiber, der graves ned i øjeblikket, der blot er i nærheden af at blive udnyttet maksimalt,” siger Svend-Erik Jensen.

Den opfattelser deler man tilsyneladende ikke i TDC, hvor det centrale netværk har en mere overordnet rolle i forhold til fiberselskabets leverancer til forbrugerne.

På distributions-nettet har TDC endda flere udfordringer, der reducerer kapaciteten på fiberforbindelserne. Ud over aldringsproblemet er der det problem, der stammer fra den danske entreprenør-stand og dens brug af rendegravere, gravkøer og spader og skovle:

”Overgravninger, som vi har mange af, påvirker også kablerne. Når de er splejset sammen efter en overgravning, er kapaciteten nedsat med 3-5 procent. Når der har været mange overgravninger på samme kabelstrækning, må hele kablet simpelthen skiftes,” siger Jess Julin Ibsen.


Jannick R. Chr. - http://snapshots.mono.net

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP