30. oktober 2008

EOS' evolution... mk. II

- Næsten et år efter at EOS 40D udkom... er EOS 50D klar i kulissen.

Canon har gjort noget ud af at forsikre semi-pro og professionelle brugere om at 50D'eren altså ikke er en afløser til 40'eren, men nærmere en søstermodel, med lidt forbedringer.


For 8 år siden til denne måned, kom den allerførste seriøse kameratest ud for EOS 30D, Canon's første "in-house" producerede dSLR kamera og var en milepæl indefor digital fotografering. Det var også den første model af den populære "linie" af xxD kameraer, af hvilken den nye 59D er den sidst nye ankomne model. Teknologien har bevæget sig med lysets hast siden år 2000, men hver generation af EOS modellen siden da har efterladt sit spor på markedet og i fotoentusiasternes verden... og der er ingen grund til at tro at EOS 50D'eren ikke vil gøre det samme. Eller hvad?

Som sine forgængere er EOS 50D'erens hus lavet af magnesium, som nu har en endnu bedre forsegling mod de elementer moder natur kunne kaste efter os. Canon har også i mere end 8 år optimeret kameraets betjening, og det er de sluppet godt fra. Ergonomien er gjort godt, alle knapperne sidder stort set optimalt, selv den ret formålsløse og forhenværende 'direct print' knap har nu fået et formål - nemlig til betjening af Live View mode. Endnu en nyttig feature er 'Quick Control' skærmen. Tryk på 'SET' knappen for at komme ind i den ny-designede menu, som giver dig adgang til de mest benyttede indstillinger. Selv brugere som er nye til EOS systemet vil kunne finde deres vej rundt i menuerne uden problemer. 'Quick Control' skærmen og den nye menu virker perfekt på den nye og klarere 3" VGA skærm.

Kameraets formåen er heller ikke til at kimse ad. Kameraet er klar til brug stort set med det samme når man tænder, så den altid er klar når du skal bruge det og det er imponerende hvor hurtig en hastighed kameraet har med de store 15 MegaPixel filer der skal skrives, behandles og føres gennem kredsløbet til kortet. Canon's nye DIGIC IV processor gør sit job ordentligt.

Nå, men til det lidt vigtigere: Billedkvalitet. Under ISO 1600 er billedet stort set 'rent' med en god balance i kontrasten og farverne og som man kunne forvente af et dSLR kamera med 15 MegaPixel leverer 50D'eren en rigdom af detaljer i billederne. Nu hvor det er sagt, er per-pixel skarpheden i 50D'eren ikke helt nok til at følge med andre sensorer fra de bedre 10-12 MegaPixel APS-C dSLR kameraer på markedet. Ved højere følsomheder (over ISO 1600) giver de små fotodioder altså mere støj og Canon skal så derfor skrue op for støjreduktionen i kameraet for at holde niveauet nede på et acceptabelt niveau, hvilket altså betyder et tab af detaljer i billeder fra ISO 1600 og op.

Det virker til at Canon har nået grænsen for hvad der er fornuftigt, at lave af pixel på en APS-C sensor. Med en pixel tæthed på 4.5 MP/cm² (40D: 3.1 MP/cm², 1Ds MkIII: 2.4 MP/cm²) bliver optikken den begrænsende faktor. Selv med de mest skarpest tegnende linselementer og optimale blænde værdier, kan man ikke tilfredsstille den enorme "sult" på opløsning som en 15.1 MegaPixel sensor kræver. Hvis man tager i betragning de ulemper der er ved en højere pixel tæthed så som bøjning af lys, højere følsomhed for kamera rystelser, reduceret dynamisk omfang, reduceret høj ISO præstation og behovet for at lagre, flytte og behandle store mænger data, kunne man tilgives for at syntes at MegaPixel-ræset måske burde stoppe her. En konsekvens af dette, er at den 50% forøgelse der er sket i mængen af pixel over 40D'eren kun har resulteret i en marginal forøgelse af ekstra detaljer i et givent billede.

På ingen måde skal det siges at 50D'erens billedkvalitet er dårlig, men den er i hvert fald heller ikke måbende bedre end den 10 Megapixel lillesøster - EOS 40D. På nogle områder så som dynamisk omfang og høj ISO præstation er den faktisk værre og man kunne tænke om 50D'eren kunne ha været et (endnu) bedre kamera hvis sensoren havde haft et mere moderat MegaPixel-tal.

EOS 50D'eren skal stå distancen i et konkurrerende dSLR marked. Den er foreløbigt dyrere end EOS 40D'eren og Nikon's nye D90 og for lidt ekstra kan man få sig en Nikon D300. Hvis man ser på specifikationerne mellem 50D'eren og 40D'eren, virker det helt klart at man får 'MEGA' meget mere for pengene i 50D'eren... men tests viser at man kun får marginalt bedre billedresultater for sine hårdt opsparede penge. 50D'eren får dog stadig høje testresultater, men når man tager prisen i betragning og bekymringerne om den meget tæt belagte sensor, er det kun med nød og næppe at kameraet opnår en høj test-score.


Se meget mere om EOS 50D'eren på: www.dpreview.com


Jannick - http://snapshots.mono.net

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP