3. oktober 2008

Vi byder for højt på internet-auktioner

-En undersøgelse hævder, at der ofte bliver budt for højt på internetauktioner, fordi vi er bange for at tabe auktionen.

Undersøgelsen peger på at Ebay tilsyneladende scorer kassen på vores frygt for at tabe de auktioner vi byder på. Dog er dette ikke kun forbeholdt Ebay, undersøgelsen peger på at det gælder alle online auktioner, så som QXL...

Altså, vi byder mere, for at vinde... og fordi vi ikke "gider" at vente på andre objekter af samme slags... kort sagt, vi er for utålmodige når det gælder auktioner og vores opfattelse af objektets værdi "forskubber" sig over udsigten til at kunne tabe auktionen.

Det er da noget som er til at forstå... og jeg skal gerne være den første til at indrømme at det nok også passer på mig! Men her kommer så den sjove ting ved undersøgelsen... den blev "vurderet" ud fra 2 spil!?!?

Et spil hvor deltagerne kunne vinde penge, men i auktionsspillet vandt man kun, hvis man overbød den anden part. Forskerne fandt, at personer, der tabte en auktion, udviste aktivitet i den del af hjernen, der håndterer følelsen af straf og belønning.

Ansatte ved det økonomiske institut overtog herefter undersøgelserne ved at oprette nye spil. En gruppe fik at vide, at hvis de vandt deres auktion, ville de modtage 15 dollars. En anden gruppe fik at vide, de allerede havde kvalificeret sig til en 15 dollar belønning, men de ville miste den, hvis de ikke vandt deres auktion. Denne gruppe bød konsekvent højere på deres auktion end den første gruppe, på trods af at gevinsten var den samme. Den eneste forskel var, at den anden gruppe havde udsigt til at tabe.

Men det er en velkendt sag, at prisen på Ebay-auktioner også stiger til vejrs på grund af "falske" bud fra ejermændene. Men det tog undersøgelsen dog ikke højde for.


Så der er her mulighed for at tage ved lære af undersøgelsen... hvis man kan skubbe følelser, angst og spænding til side... og bevare et køligt overblik og væbne os med tålmodighed... kan vi undgå at blive taget ved næsen alt for meget, når vi byder på online auktioner... For min del, kan jeg kun sige, at det er noget jeg vil huske på... men jeg er ikke helt sikker på at jeg vil være i stand til at overholde det, da det trods alt er menneskets, og min, natur at vinde! Også "selvom" det "kun" gælder en online auktion - som næppe er livsnødvendigt, men kun en ting der i høj grad profiterer på vores konkurrence gen...


Jannick - http://snapshots.mono.net

29. september 2008

Photokina anno 2008 - fortsættelsen...

Så er denne omgangs Photokina ovre for mig. Det der overraskede mig aller mest, var størrelsen på messen - forestil dig Kastrup luftavn i 2 etager (plan). Selvom jeg gerne ville ha set det hele, så var det umuligt... jeg havde både møder med leverandører og producenter, så tiden var knap.
Men her er i nogle ord og billeder, det jeg så som jeg bed mærke i, på min vej rundt.

Ude fra, så det såmend ikke så slemt ud, ser var ikke så mange mennesker, men da vi kom ind, fik jeg set hvor mange mennesker der egentlig var kommet, lige som dørene var slået op for messen. Og så var det enda kun fredag (kl. 10.00), og køerne blev ikke mindre, tværtimod.

Det første jeg så på min vej, var Canon området... Det hele var blevet rullet ud, fra medie bokse og projektorer til printere og kameraer.

På billedet here, viser Canon deres "nye" ansigsgenkendelses program frem. Nogle af rammerne flyttede sig fra side til side, andre op og ned, mens nogle helt tredje bevægede sig frem og tilbage. I forhold til det som jeg har set fra konkurrenterne har de gjort et OK job, genkendelsessoftwaren i kameraerne justerede sig nogenlunde jævn til ansigterne på de bevægende rammer. Dog har Fuji stadig en helt klar fordel, deres er hurtigere og bedre og udvikles konstant... de er fremme i skoende i forhold til Canon, der er klar bagud på det område, dog på vej frem... men at overhale Fuji, det sker næppe.

Et koncept jeg ikke lige havde set før, faldt jeg over hos Canon - og da de gav noget af det væk helt gratis, var der enorme køer. Konceptet hed "Art on Demand". Enhver forretning med et stor Canon printer installeret, vil kunne få opsat er station med kunst af alle afskygninger til bestilling og print. Som kunde bestiller du din kunst efter kategori og type (f.eks. maleri eller fotografi), vælger den du best kan li og trykker print... en ordreskærm kommer frem med pris og ved endelig godkendelse bliver din ordre sendt til printeren direkte (med afhentning dagen derpå, for optimal hærdning af printet). Som køber af konceptet, giver du ca. 70'000,- kr. for hele pakken (inkl. printer, station og software), derefter er det blot at agitere for konceptet. Men det stopper dog ikke her - da der er copyright på på alle værker, betales der afgift for hvert bestilte print, med det samme, når ordren er gået igennem. Afgiften fik jeg dog ikke oplyst, men jeg kunne forestille mig at den varierer alt efter hvilket værk det er der bestilles og hvilken størrelse det laves i. En genial løsning, med mulighed for at tjene penge, og kunden får lige den kunst de ønsker... fra letpåklædt Marylin Monroe til Van Gogh.

Nå, men lidt retro skal vi også komme ind på... fra Canon... Nogle kan ikke stå for dem, andre kan godt... men se lige en nyhed de har til os i form af et retro kamera... personligt, syntes jeg de er helt fede og i stil med tidens trend... langt væk fra den konservative grå metalskal de ellers normalt har... endelig lidt "nytænkning" fra Canon... langt om længe!


Nikon området virkede stort og der var masser af gang i den, dog virkede det meget uoverskueligt for mig... Og det eneste der virkelig tog min interesse var deres show... Danserne var slet ikke ilde, deres koreografi til det leverede projektor show var perfekt og introducerede deres produkter perfekt.

Men på trods af at jeg kunne li hvad jeg så her... så var det altså ikke nok til at jeg gad kikke nærmere på Nikons helt sikkert fine ting og sager... så dem, sprang jeg over!
Selvom jeg syntes Olympus' område var lidt af en rode butik, var der lidt der tog min opmærksom hed alligevel. Ved demonstrering af deres kameraer, havde de fået lavet 2 forskellige vægge med motiver til brug for dem der ville undersøge kameraerne nærmere. Begge vægge var lavet med deres egne dSLR kameraer, der som maks byder på 10 MP. Det sendte straks tankerne over på den artiklen jeg lavede her på bloggen: Det handler ikke kun om pixel...


Jeg ejer selv flere af deres dSLR huse, med tilhørende udstyr... så jeg ved godt hvad jeg kan forvendte af Olympus kameraerne, men det er altid rart at se tingene med egne øjne i ny og næ - specielt da jeg aldrig selv har fået lavet så store fotografiske forstørrelser af mine billeder. Men ved man hvad man gør, kan man jo få lige så gode billeder som det der bruges på baggrunden her... også selvopm man "kun" har 10MP at gøre godt med.

Endnu en ting der greb min opmærksomhed, var digitale billedrammer. Her i Danmark kender vi dem i størrelserne 7", 8" og 11" størrelse (godt og vel)... men her kunne jeg så med egne øjne se nogle som var noget større... selvom jeg har hørt om billedrammer i op til størrelse 32", var det næsten svært at forestille, da jeg ikke havde set det selv.

Disse modeller er fra Reflecta, og var de eneste man kunne se udefra... Der er næsten ingen grænser for hvad man kan "lave/vise" på disse... det er virkelig helt fantastisk. Meeen, priserne er godt og vel næsten på højde med LCD tv (de store modeller) - hvilket kunne virke som meget, idet de ikke er lavet til at vise TV, hvorimod et TV godt kan vise billeder m.m. når tilsluttet en computer - men så skal man jo også købe en computer til det, her... skal der ingen computer bruges, alt hvad der behøves, er indbygget i forvejen.

Når vi nu er i emnet, digitale billedrammer... Så bringer jeg lige Kodak på banen... derefter Sony - men ej Fuji førend jeg tager hul på Photokinas absolutte stjerne!

Kodak har fået 2 forskellige billedrammer... som det ses på det første billede, virker den da nogenlunde normal - men den har en trykfølsom kant hele vejen rundt om skærmen, til navigering i rammes menu software. en genial løsning uden lige! Op til nu, har al navigering foregået via fjernbetjening eller på rammens bagside, hvilket gør det lidt svært at følge med på rammens forside... denne løsning er simpelt hen genial! Kodak kan søreme overraske os i ny og næ.

Nå, men så til den anden ting inden for digitale billedrammer. Kodak har udviklet deres egen version af en OLED skærm... og den er mere end bare tynd, tjek billederne her under og se selv.


Selve visningskvaliteten på OLED rammen, er helt unik og enestående i forhold til hvad jeg ellers har set... endnu en overraskelse fra Kodak... hvis jeg havde de mange penge den koster, så havde jeg selv et eksemplar... men ak... jeg har ikke lyst til at dø af sult bare for en skærm... selvom det en meget fed skærm!

Sony, har skam også nogle OLED skærme... samt OLED TV som kommer på markedet til december. Men den skærm som jeg så (et TV), selvom den kunne vise full HD kvalitet, var intet i forhold til den som jeg så hos Kodak... det så altså mere imponerende ud i klarhed og farver. Men se hvordan Sony's ser ud...


Jaa... det ser da fint ud, ikk?!... men altså ikke lige så imponerende farver som den fra ovennævnte... Kodak.

Nå, lidt væk fra skærme skal vi altså... et øjeblik. Ricoh, havde nogle "små" kameraer på menuen, der var "anderledes", for at sige det mildt...

De to modeller vist her, er lavet til "hårdt" brug... så som pakke lagre, militæret, byggepladser m.m. og kan ikke sådan uden lige tage skade. De fås med forskellige moduler, som hele tiden er under udvikling, men her på bordet vises altså GPS og stregkode modulet påmonteret 2 kameraer. Meget alsidigt, må jeg indrømme... og praktisk!

Panasonic prøvede mildestalt at synge sig vej ind i vores hjerter om deres produkter... lidt uinspirerende, men noget skulle de vel gøre/vise. De havde jo deres nye "mini" kamera der skulle reklameres lidt for, en pandaung til spejlrefleks kameraet... men uden spejlrefleks delen!
Det er et almindeligt digitalkamera, med mulighed for at udskifte optik - hvorfor? for at gøre det mindre, siger de, men stadig levere samme kvalitet som er kendt fra spejlrefleks.



Jeg må indrømme, jeg havde glædet mig lidt til at se kameraet... men i mine øjne skuffede det helt og holdent. Mærkelig "shutter lyd" og skærmen viste ikke ligefrem en kvalitet jeg kunne li! Jeg ved godt man ikke skal eller kan dømme et billede på kameraet skærm, blot bruge den som vejledning, men bare allerede der, skuffede den mig så meget, at jeg lagde den fra mig straks, og gik min vej... Panasonic er vist bare ikke lige mig.

Lad os kikke lidt på Hama... selvom vi handler meget med Hama, så var der faktisk en del produkter jeg ikke kendte til... altså produkter jeg ikke havde fået vist af vores konsulent. Så her er lige nogle billeder af det jeg ikke kendte til, men som er smart og højst anvendeligt på hver sin måde!

En dSLR snorkel taske. Specielt-lavede dykkerhuse til dSLR kameraer kan være mere end blot dyre at anskaffe... og så er det endda ikke alle kameraer der har muligheden for at få et dykkerhus til dem. Hama har så fået lavet et forseglet "hus/taske" der passer til de fleste dSLR kameraer på markedet, billigere end de specielt-lavede dykkerhuse og mere fleksibel, da den kan bruges af næsten alle dSLR - hvorimod de specielt-lavede kun er til en kameramodel og ofte kun lavet til at fungere med en bestemt optik. Genial løsning med mange anvendelsesmuligheder.

En ring "flash" til makrofotografering... hidtil kun kendt som et stykke kostbart udstyr til dSLR kameraer, men nu også muligt at anskaffe til almindelige digitalkameraer... endelig!

Softbox til den indbyggede blits på dSLR kameraerne... nogle mennesker kan jo trods alt godt nøjes med den indbyggede blits til meget af deres fotografering, men med denne softbox monteret, vil brugeren kunne opnå en bedre og blødere spredning af blitslyset... det vil give endnu bedre billeder end hidtil muligt med den indbyggede blits. Hama har endnu engang skudt papegøjen med den her anordning.

dSLR body armour... Udover at beskytte dit kamera yderligere fra elementerne og skidt og møj i knapperne, sikrer det også et bedre greb. I bund og grund er det nok mest en smagssag og man kan li denne ting eller ej, men jeg syntes den er smart idet den beskytter dit kamera bedre og, som nøvnt, giver mig en fornemmelse af et bedre greb omkring kameraet. En lille smart ting.

Weather cover. Hvis man som jeg, godt kan li at gå ture i al slags vejr, kan man nu slæbe kameraet med også. Hvis det skulle regne eller sne, kan du stadig ta billeder udenfor, uden at skade dit kamera imens - Jeg har set mange variationer af dette, i form af indkøbsposer og deslige, men ikke altsammen så smart. Det er helt gennemsigtigt så du stadig kan betjene kameraet og f.eks. bruge Live View funktionen for at få dit "skud" i kassen.

Ok... indrømmet, jeg grinte lidt da jeg så denne tingest, men alligevel syntes jeg den er smart. Det er i al sin enkelthed en vejrstation... med den lille forskel at man altså kan se billeder på den, som var det en lille mini version af en digital billedramme. Egentlig en meget god gaveide til dem der troede de havde alt... den her har de nok ikke!

Den næste "ting" jeg så på messe i køln, var messens stjerne, fra Fujifilm... og endda uden at tage gas... den havde rent faktisk fået en pris der sagde nøjagtigt det selv samme. Dette opnås kun når noget er så unikt at det adskiller sig fra alt andet på messen. Fuji Finepix Real 3D system... og tro mig, det var mere end blot fantastisk!

Forestil dig ægte 3D, uden brug af 3D briller, som vi ellers kender til det. Et nyt system blev udvikler at Fuji... Real 3D. Et kamera med 2 linser, ligesom vi har 2 øjne, der tager 2 billeder og lægger dem sammen til 1. Det kræver lidt tilvending, men så snart man rammer den rigtige "vinkel", så "popper" motivet ud af kameraets skærm... mere 3D agtigt end det 3D vi selv ser, helt fantastisk.

Her på billedet kan kameraet bedre ses... de 2 linser. I sig selv er kameraet lidt klodset og stort, men i princippet indeholder det egentlig 2 kameraer i et hus. Dog har det en fælles RP 3D processor og skærm... udover det, er det i bund og grund 2 i 1 kamera.

Her ses en visning af en 3D billedskærm... idet dette ikke er 3D, kan man ikke se det fantastiske i det, desværre. Dog kan man se det som får det til at virke, kikker du nærmere kan du spotte at det egentlig er 2 billeder, lettere forskudt, det er "sat sammen", så at sige. Hvis du har en chance for at opleve det, så er det definitivt det værd... For det er ubeskriveligt.

Hele denne løsning, er noget jeg glædeligt ville dø af sult over, kaste alle mine penge efter... det er virkelig en unik opfindelse de har her - og tænk, 3D TV er noget som man faktisk allerede er ved at "opfinde" til os forbrugere... Så kan det måske være at DR rent faktisk bliver spændende at se igen :)


Dette konkluderer min oplevelse fra Photokina... i det store og det hele. Jeg håber du fik lidt ud af det på trods af, at du "kun" læste det.


Jannick - http://snapshots.mono.net

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP