23. september 2008

Det handler ikke kun om pixel...

- det der virkelig tæller er pixelkvaliteten...

Dagens digitale tanke, handler om pixel... spørgsmål om hvilket jeg desværre får stillet ofte i forbindelse med mit arbejde. Den "almene viden" går på, jo flere jo bedre... men det holder altså bare ikke vand, og beror på fakta fra omkring slutningen af 90'erne, der er blevet en så indgroet del af den digitale verden, at jeg kun kan være dum i hovedet når jeg siger at den potentielle købers svogers søsters mand, altså er helt gal på den... på trods af at han kender en ven hvis fætter arbejder i Bilka, hvor man sælger kameraer (og chips, mælk, brød osv.).

Men til sagens kerne:
Hvor mange pixel behøver et foto?

10 millioner pixel, er rigeligt til dine billeder. Det er faktisk også mere end nok til den ambitiøse fotograf, der tager billeder til f.eks. et to siders opslag i et magasin eller større plakater. Så længe dit kamera er udstyrret med "gode pixel", så er 1 million pixel rigeligt til et billede i standardformatet 10x15 cm. Du vil faktisk ikke kunne se forskel.

Sagens kerne ligger i kvaliteten dit kamera laver, af de pixel den har til rådighed, altså kvaliteten. Dit kamera kan sættes til f.eks. Normal, Fin og Super fin (udover selve pixel antallet), og jo højere du sætter kvalitetsgraden, jo bedre bliver dine billeder.

Prøv at se her: Begge billeder er taget med det samme kamera, på stativ, og jeg har ændret i pixel opløsningen fra det ene billede til det andet... Kan du skimpte en forskel?



Kunne du se forskel? Nej vel!


Prøv at se her: Nu har jeg prøvet det samme igen, sat kameraet til nøjagtigt samme pixel opløsning som min mobiltelefon har og dernæst taget et billede af samme motiv med dem begge. kan du se forskellen?


Kunne du se forskel? Ja, ikk!


Men, i mit eksempel her, så har begge "kameraer" jo 5 millioner pixel og er begge sat til en kvalitet af Super Fin... Så hvordan kan der være forskel? Hvis vi ser bort fra éen kritisk komponent, nemlig optikken, så kommer her en forklaring:

Eksemplet fra mobiltelefonen, stammer fra en billig masseproduceret billedsensor. Den firmware (kameraets styreprogram) der danner billedet ud fra de data som billedsensoren optager, stammer sandsynlig vis fra omkring årtusindskiftet og leverer en høj komprimering af JPEG data, har forringet billedkvaliteten yderligere. Så som eksemplet viser, drejer alt sig altså ikke om hvor mange pixel man har... men om man har "gode pixel" eller ej


Nå, tilbage til hvor mange pixel man har brug for til et billede...

10 millioner pixel er mere end rigeligt for de fleste mennesker, uanset hvem man kender og hvor man arbejder (ja, en lille flashback til introen). Med 10 millioner pixel, kan man faktisk lave en plakat på 300 kvm! Ja det lyder utroligt ikke, men ikke desto mindre sandt.

Den viste plakat på billedet her, har en størrelse på 22x16 meter, og har en betragtningsafstand på 30 meter (betrakningsafstanden er altid lig med diagonalen af en given billedstørrelse). På den afstand er der ingen der kan se at den store plakat "kun" blev lavet med 10 millioner pixel, i øvrigt taget med et Olympus dSLR kamera (som det kan ses på reklamen).

Øvrig Info:
Prøv lige at forestille dig at forsiden af en avis blev pladseret i midten af plakaten. På en afstand af 30 meter vil det være helt umuligt at tyde og læse avisens overskrifter. Hvis man ønsker at printe så stort et billede efter den gængse (og igen, forældede) 300 dpi regel, ville den ukomprimerede RGB fil fylde mere end 200 CD'er. Og forskellen i kvalitet ville kun være synlig for montageholdet, mens de opsatte plakaten.

Den gamle 300 dpi regel, den må vi kikke på en anden gang... Men har dit kamera 10 millioner pixel eller derunder... så frygt ej for dine billeder. Som sagt, er 1 million pixel mere end rigeligt til almindelig 10x15 format - men hvis du ønsker større billeder, så tag en snak med din fotohandler om hvad mulighederne er, ud fra dit kamera's opløsning og kvalitetsmuligheder.


Her følger lige et hurtigt oprids af nødvendige pixel for en given størrelse, til almindelig kvalitet med tæt betragningsafstand.

10x15 cm. - 1 million pixel
15x20 cm. - 2 millioner pixel
20x30 cm. - 4 millioner pixel
30x40 cm. - 5 millioner pixel
40x60 cm. - 6 millioner pixel
50x70 cm. - 7 millioner pixel
60x90 cm. - 8 millioner pixel
70x100 cm. - 10 millioner pixel

Kan du se det? Nej? prøv at kik på listen igen, er der noget som kunne minde om et mønster?
Ej, jeg skal nok fortælle det. Kan du se at en given størrelses længste side, omtrænt angiver hvor mange pixel der skal bruges... Det er faktisk en ret god huske regel, tag billedets længste side og tæl hver 10'ende centimeter som svarrende til 1 million pixel, så har du i "løse" tal, hvor store billeder du kan lave fra dit kamera.

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP