13. januar 2009

Svær start for Blu-ray...

- Tre år efter introduktionen af Blu-ray-disken ligger markedsandelen stadig på mindre end otte procent. Trods sejren over HD-DVD har det nye filmformat ikke formået at erobre forbrugernes hjerter.

Det kommende år kan blive fuldstændig afgørende for filmformatet Blu-ray. Trods prognoser om teknologiens sejrsgang blev 2008 et skuffende år for Blu-ray – hvis man ser bort fra det sidste kvartal, hvor især én film satte skub i Blu-ray-salget. Men markedsandelen for Blu-ray er fortsat på mindre end otte procent.

Det er tre år siden, det nye filmformat blev introduceret, og de første to år gik med en opslidende kamp med konkurrenten HD-DVD. På Consumer Electronics Show i Las Vegas for et år siden kunne Blu-ray fejre den endelige sejr over HD-DVD, og dermed skulle man tro, at vejen var banet for det nye format.

Men det er gået langsomt i det seneste år. Det største problem er salget af Blu-ray-drev til stationære og bærbare computere, hvor det fortsat kun er 1 procent af de nye maskiner, der er udstyret med Blu-ray.

Og her er der primært tale om afspillere og ikke brændere, så Blu-ray mangler stadig at blive accepteret som lagermedie for data. Priserne for BD-ROM drev til computere er ellers faldet støt og de kan nu fås for omkring 1.000 kroner.

Så ser det lidt bedre ud med Blu-ray-afspillere i stuen. Det er ikke længere nødvendigt at købe en Sony PlayStation 3 til 3-4.000 kroner for at spille Blu-ray-film. I 2007 blev der solgt 255.000 PS3-konsoller og Blu-ray-afspillere i Norden, mens salget for 2008 anslås til 380.000 enheder. Det er en stigning på 50 pct.

I USA er der solgt omkring 10 millioner enheder med Blu-ray-understøttelse siden formatet blev introduceret for tre år siden – heraf er tre ud af fire PS3-konsoller.

Med et strømforbrug på 170 watt er PlayStation 3 absolut ikke den mest miljøvenlige Blu-ray-afspiller – de andre afspillere på markedet bruger typisk mellem 14 og 27 watt.

På dette års Consumer Electronics Show blev der præsenteret 18 nye Blu-ray-afspillere og de billigste starter ved 1.500 kroner. Det er stadig dyrere end en dvd-afspiller, der kan købes for et par hundrede kroner.

Men så har den seneste generation af Blu-ray-afspillere også nye funktioner som BD Live, der henter informationer og bonusmateriale over en internet-forbindelse. De nyeste afspillere kan både oprette forbindelse til internet over Ethernet og trådløst net.

For at nyde den fulde Blu-ray-filmkvalitet kræves dog et HD-fjernsyn – og det er fortsat kun et fåtal af de private hjem, der har anskaffet en af de nye højtopløsende tv-skærme.

Den bedste målestok for Blu-rays popularitet er nok salget af film, og her er der fremgang at spore i det sidste år, hvor det nordiske salg er steget fra 335.000 film i 2007 til 1,4 mio. I USA blev der for første gang solgt mere end 1 million Blu-ray-film på en måned i oktober 2008, mere end 2 millioner i november og mere end 3 millioner i december.

Men det var især én film, Dark Knight, som løftede salget og alene solgte næsten to millioner eksemplarer på Blu-ray. Uden Dark Knight ville stigningen i Blu-ray-salget være langt mere begrænset.

Der er ellers efterhånden 1.100 filmtitler på Blu-ray, heraf 75 film, som henter ekstramateriale gennem BD-Live. Det skal sammenlignes med, at der er udgivet omkring 95.000 filmtitler på dvd.

Hvis man spørger Blu-ray Disc Association har det nye filmformat allerede overhalet dvd'en. Foreningen argumenterer med, at de 10 millioner solgte Blu-ray-afspillere i USA i de første tre år er højere end antallet af dvd-afspillere, der blev solgt i de første tre år efter dvd'ens markedsstart. Der blev nemlig kun solgt fem millioner dvd-afspillere i de første tre år.

Men det kan ikke skjule, at det fortsat er Sony PlayStation 3 og nogle få populære blockbuster-udgivelser som Dark Knight og Iron Man, der holder liv i Blu-ray-formatet. Og den store konkurrent er ikke dvd'en, men derimod film-downloads fra nettet, som over en årrække kan fjerne behovet for det fysiske lagerformat.

I dag er internettet stadig for langsomt til at hente film i HD-kvalitet – men det er formentlig kun et spørgsmål om tid, før video-on-demand bliver mainstream.


Jannick R. Chr. - http://www.snapshots.mono.net

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP