18. januar 2009

Er OpenOffice på vej i graven???

- To open source fællesskaber er tørnet sammen. OpenOffice-fællesskabet anklages for at have langsomme procedurer og dalende opbakning. Selv om der kan være noget om snakken, så ærgrer dansk OpenOffice-bidrager sig over mudderkastningen, der overordnet set kan skade open source-udvikling.


Mange fremhæver OpenOffice
, som en af de største konkurrenter til Microsoft Word. Men hvis man skal tro en kritiker, så er OpenOffice nærmest på vej i graven.

Så firkantet kan man opsummere nogle af de ting, som open source-udvikleren Michael Meeks skriver i en længere gennemgang af OpenOffice-projektets mangler.
Se link her: Measuring the true success og OpenOffice


Indlægget har pustet til en allerede eksisterende strid i udviklermiljøet omkring OpenOffice. En strid som ultimativt kan skade OpenOffice's ry hos brugerne, mener en dansk udvikler.


Gammel strid om forrædderi
Kritikken fra Michael Meeks går blandt andet på, at antallet af udviklere til OpenOffice er vigende. Desuden mener han, at antallet af rettelser og udbygninger af OpenOffice er faldet drastisk. En af årsagerne skulle ifølge Meeks være, at procedurerne omkring OpenOffice er for tunge og langsomme. Og så er Meeks fortørnet over, at kildekoden ligger i hænderne på ét enkelt firma, Sun.

Kort sagt mener han, at OpenOffice er en død sild.

»At Meeks på den måde går ud og sviner OpenOffice-communitiet til, ja undskyld mig, men det er simpelthen pisseærgerligt. For han har jo tidligere været en del af OpenOffice, og sådan en mudderkastning resulterer ikke rigtig i noget,« siger Leif Lodahl, der har fulgt sagen.

Leif Lodahl er blandt de ledende kræfter i den danske versionering af OpenOffice. Ifølge ham kan der være noget om kritikken, men kritikken skal også ses i lyset af en længerevarende konflikt mellem OpenOffice og den forgrening af OpenOffice, som Michael Meeks tilhører; Go-oo.

Baghistorien er, at Novell valgte at lave forgreningen af OpenOffice, Go-oo, for to år siden. På kort tid har de to udviklingsmiljøer flyttet sig meget fra hinanden.

»Så sker der sideløbende det, at Novell indgår samarbejde med Microsoft, hvor de blandt andet skal sælge hinandens servere. Men der sker også det, at Novell vælger at støtte Microsofts nye standard ooxml, der stod foran ISO-godkendelse dengang. At Novell går ind for Microsofts standard, det kan i yderste konsekvens betragtes som forrædderi i open source-miljøet,« siger Leif Lodahl med et smil.


Noget om snakken?
Men er der så overhovedet noget om snakken, eller er kritikken så bare et resultat af gammelt had?

»Det, som bliver kritiseret, er, at det kan tage halve og hele år at få kode tilføjet på grund af procedurerne. Det kan godt være, at det er et problem. Men det er noget, der arbejdes på, og det bliver ikke løst natten over. Men jo, det er for besværligt. For eksempel kan specialestuderende ikke bidrage, fordi godkendelsen kan vare længere en studietiden. Så er det i realiteten lettere at joine Mozilla. Det er nok lidt langhåret,« siger Leif Lodahl.

»Så der er en konflikt. Det er bare ærgeligt at diskutere den i pressen. Det er i forvejen svært at diskutere, når parterne i den grad har gravet sig ned i skyttegrave,« siger Leif Lodahl, der helst ikke vil puste yderligere til konflikten.

»Det her kan være med til at skabe usikkerhed omkring OpenOffice-udviklingen, og i yderste konsekvens mister folk tilliden. En kommunal it-indkøber kan jo komme i tvivl om, at der også i fremtiden bliver udviklet på OpenOffice - og vælge det fra,« siger Leif Lodahl.

Den franske OpenOffice-leder Charles H. Schulz har et længere indlæg om sit syn på sagen på bloggen BoycottNovell.com, hvor han opfordrer til våbenhvile og samarbejde.
Se link her: Interview with Non-Sun OpenOffice.org contibutor


Jannick R. Chr. - http://snapshots.mono.net

0 kommentarer:

  © Blogger template 'Ultimatum' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP